Rädda svensk läktarkultur – Skrota villkorstrappan

Publicerat 2021-09-22

Det som händer just nu är ett hot mot svensk idrott.

Polisen motarbetar sedan tidigare supporterkulturen inom svensk fotboll. Men vi måste förstå att det inte bara handlar om att ta död på den levande läktarkultur som finns inom fotbollen.

Den attack vi nu ser ifrån polisen förstör även svensk hockey, såväl kortsiktigt som långsiktigt. Villkorstrappan tar helt enkelt död på all läktarkultur inom sporten. Den förklaras som en del av polisens säkerhetsåtgärder men är ett rent maktmissbruk. Den hockey vi lever för, med en levande läktare, viftande flaggor och banderoller kommer inte kunna leva vidare under nuvarande förutsättningar.

De kollektiva bestraffningar som införs lindas in under parollen säkerhet men effekterna av åtgärderna är varken evidensbaserade eller underbyggda av utredningar utan liknar mer en godtycklig lagtillämpning som man vanligen hittar i valfri diktatur för att kväva meningsmotståndare och opposition. Det vi bevittnar är helt oförenligt med hur vi agerar i Sverige i övrigt och är en skam.

Svenska Ishockeyförbundet är högst medskyldiga till utvecklingen genom att ha tagit ställning i frågan utan att skicka remissfrågan till sina intresseorganisationer.

Skrota villkorstrappan! Tillsammans för en levande läktarkultur.