Slut upp och våga dröm!

Publicerat 2024-03-17

Slut upp och våga dröm!

Slutspelet är precis runt hörnet och BIK Karlskoga blir det första hindret för vår kära Sportklubb. Det kommer säkerligen att ske en rätt stor släktträff både i Nobelhallen samt på bortastå i Scaniarinken och då är det av allra största vikt att vi supportrar också sluter upp.

Var ett tag sedan jag skrev något. Av flera olika anledningar har jag inte haft möjlighet, tid eller ork. Så är det ibland. Det jag tänkte komma till i alla fall är att jag de senaste månaderna följt laget från ett annat perspektiv. Det blir annorlunda, när man inte för stunden eftersträvar någon form av initierad bevakning av laget. När man inte känner något behov att försöka sig på att studera varenda detalj i spelet.

För följt laget har jag gjort, både på hemmaplan och har även åkt land och rike runt med mina kära vänner.
Vet inte om jag kan säga att det har blivit mer avslappnat, för ens psyke kollapser fortfarande väldigt lätt under en match, däremot får man lite distans till det hela.

SSK har slutat tvåa i HockeyAllsvenskans grundserie. Visst, man var förbannad i inledningen av säsongen, man var förbannad efter förlusten mot Nybro nyligen, man var förbannad vid poängtappet i den sista hemmamatchen och man var kanske inte helt nöjd med den sista omgången innan Almtuna fullbordade vändningen mot AIK efter vår rätt mediokra insats mot Östersund.

Zoomar man dock ut och ser på helheten, så har SSK gjort det väldigt bra. Den bästa tabellplacering sedan vi trillade ur elitserien, tillsammans med andraplatsen vi tog under lockout säsongen 2012/2013.

SSK har tagit många kliv åt rätt håll sedan den nya ledarstaben kom in. Såklart finns det saker jag inte är nöjd med men det här är inte rätt tid och plats för det.

Något jag vill fokusera på, som behöver bli bättre nu när slutspel väntar, är våra insater på läktaren. Vi har en hög högstanivå. Det känns däremot ibland som att det dröjer ett helt sekel mellan matcherna där vi lyckas hålla den nivån över 60 minuter. Ibland känner man att något är på gång men då dör det ofta ut rätt fort. Jo, jag förstår att det är en process att bygga upp det vi än gång hade. Det som gör det väldigt frustrerande dock är att vi kan så mycket bättre, redan du.

Finns många parametrar som spelar in, discomusik under matchen och ett fjantigt samt tamt intro exempelvis är inte optimalt. 

Något annat jag tror spelar in är att det finns en otrolig losermentalitet. Vid varje insläppt mål avtar stämningen rätt rejält, oftast krävs en utskällning från capo efter det. Och när man tänker på hur de senaste två decennierna har varit, så är det kanske inte speciellt märkligt. Motgångar tar och det påverkar oss alla, det tar tid att bygga upp en vinnarmentalitet. En tro på att avancemang är möjligt. Man blir lätt skör.
Vi alla drömmer dock om framgång innerst inne.

Om jag ska hänga ut Joel lite, som bad mig att skriva den här texten; Efter matchen mot Östersund i sista omgången slog vi över till AIK-Almtuna, då var det sekunder kvar på tredjeperioden där. Innan pucken skulle släppas i förlängningsspelet var hans ord: ”Det finns inte en chans att Almtuna vinner det här.” När det väl blev farligt runt AIK-målet hukade han sig dock en meter framför TVn och han tvekade inte en millisekund innan hoppade upp av glädje när pucken gick in. Sedan sprang han och lyfte upp undertecknad.

Det blir så när man blivit besviken så många gånger förr. Man ställer in sig på det värsta. Hoppet försvinner däremot aldrig helt.

Nu har vi den absolut bästa chansen på väldigt länge att ta steget tillbaka. Vi är inte favoriter och även om det skulle gå vägen, så kommer det vara en långtifrån spikrak resa.

Faktumet kvarstår dock att detta är något vi bör gå all-in för. Då behövs det att alla är på topp. Även vi på läktaren. Vi kan om vi vill. Minns en hemmamatch mot AIK förra säsongen, det var rätt dåligt tryck i två perioder men hela tredjeperioden ekade och hela hallen var på hugget. Den ljudkulissen skulle man vilja uppleva från start på måndag och resterande delen av slutspelet. Då skulle ingen motståndare känna sig bekväm på Scaniarinkens is.

Då behöver samtliga leverera. Det inkluderar mig. Det inkluderar även dig som läser detta. 

Karlskoga i kvartsfinalen. Potentiellt ett rivalmöte mot AIK eller Djurgården i en eventuell semifinal. Nu ska vi inte gå händelserna i förväg men om vi drömmer oss i väg lite, om bara för en liten stund. Visst kittlar det ändå? Möjligheten finns i alla fall att skapa minnen för livet.

Så låt oss gå för det. Köp biljetter till kvartsfinalerna på hemmaplan. Stöd även laget på bortaplan.

Kort och gott: Slut upp och våga dröm!
-Adam Gunnarsson